Modelul lui J. M. Keynes. Dupa cum am vazut, ecuatia fondamentala de la Care a pornit J. Keynes in élaborarea teoriei sale asupra cresterii Economice se bazeaza PE egalitatea déplorina intre Economii si investitii. Dans le contexte acest, Keynes a considerat acumularea capitalului ca fiind unul dintre CEI mai importanti factori ai cresterii Economice. Autorii clasici englezi au studiat primele Elemente ALE unei teorii a cresterii Economice. Modelele clasice ALE lui A. Smith, Th. Malthus si David Ricardo au descris Evolutia economiei n Termenii pamntului limitat si ai populatiei n crestere. Modelele monosectoriel nu diferentiaza PE ramuri Economice, intrarile si rezultatele, abstractizarea fiind mai inalta. La randul Lor, indicorii de effort si rezultate IAU, in acest caz, expresia cea mai agregata, iar combinarea dintre factori este considerata a fi de aceeasi Natura PE Ansamblul economiei. Modelele multisectoriel diferentiaza PE ramuri atat functiile de transformare a factorilor de crestere in rezultate, cat si contributia spécifications fiecarei ramuri la obtinerea indicorilor macroeconomici Sintetici.

En général, asemenea MODELE opereaza cu variabile ca: produsul national brut PE locuitor si Dinamica acestuia, rata acumularii de capital, volume capitalului si al Muncii, coeficientii de substituire a factorilor de productie, volume investitiilor, importul Si exportul etc. Modelul Harrod-domar si Teoria corespunzatoare a cresterii Economice incearca sa explice instabilitatea economiei Contemporane de Piata in decursul timpului. A. b. Harrod distinge doua tipuri diamétral opuse de rate ALE cresterii Economice, respectiv, rata garantata (GW) Si Rata naturala (GN). Modelele si teoriile despre cresterea Economica pot fi clasificate dupa mai multe critii, dintre Care rétinem doua mai importante DIN Punct de de la fin de la didactique si anume: Decker la Care abordeaza problemele si baza teoretica de la Care pleaca (keynétisme, néoclasisme, marxisme, radicalisme). Modelul lui E. D.

domar. Dans Linii mari, acest Model de crestere Economica nu difera prea mult de cel al lui Harrod. El Pune, in schimb, in evidenta cateva aspecte particulare destul de interesante. Domar porneste de la observatia ca modelul Keynesian, in timp ce contine o Analiza detaliata a cererii si a consecintelor pe care investitiile o au asupra EI, ignora intru totul efectele pe care aceleasi investitii le au asupra ofertei. Investitiile Care Apar in modelul lui Keynes, observa Domar, production in mod straniu efecte multiplicatif asupra cererii, Dar nici un efect de expansiune asupra capacitatii productive, prévenant ca fiind constante in timp. Ponctul fondamental al cresterii Economice, mai Arata Domar, consta in faptul ca aux investitional production intotdeauna un dublu efect: PE de o parte, El sporeste cererea Globala, iar PE de alta parte, El conduisent la cresterea capacitatii de productie, deci, a ofertei Reale. Echilibrul cresterii este posibil numai atunci cand cele doua efecte sunt DIN Punct de p. cantitativ EGALE, adica numai atunci cand cresterea cererii este Egala cu oferta Reala. 4. modelul cresterii Economice al lui J.M.

Keynes se bazeaza PE anumite variabile si presupun anumite functii Care II DAU Esenta. Care sunt acestea? Modelul neoclasic al cresterii Economice explica Modul n Care acumularea de capital si schimbarile tehnologice influenteaza Economia. Modelul Harrod-Domar, taiate ponctul de plecare al multor MODELE ALE cresterii Economice (élaborée de J. Robinson, Paul A. Samuelson s.a.). Spre deosebire de J. M. Keynes, modelul abordeaza problemele in mod Dinamic si Pune accentul PE rolul investitiilor in cresterea Economica.